Opleidingen

Reddingsbrigade Wierden organiseert alle opleidingen Lifesaving (reddingszwemmen): Junior Redder, Zwemmend Redder en Life Saver. Deze opleidingen worden gegeven in zwembad De Kolk op donderdagavond van 18.15-19:45 uur (september tot en met Juni). Gedurende het seizoen werken we toe naar het doen van examen voor een officieel bondsdiploma in Juni. Maar we maken ook zeker tijd voor spelletjes en leuke verenigingsactiviteiten. Reddingsbrigade Wierden heeft zo’n 80 leden. Een enthousiaste groep van 25 vrijwillige instructeurs leidt zowel jeugdleden als seniorleden op. Voor de jongere groepen focussen we ons vooral op dat de jeugd op spelende wijs steeds meer leert.

We zijn één van de 154 Reddingsbrigades die in Nederland is en we zijn aangesloten bij Reddingsbrigade Nederland. We hebben bij onze vereniging de mogelijkheid tot het opleiden van Zwemmen Redden en het Varend Redden.

Lesindeling 2023/2024:
18.15 – 18.55 Reddertjes, Junior Redder 1, 2, 3 en 4.
19.00 – 19.40 Zwemmend Redder 1, 2, 3 en 4 - Lifesaver 1, 2 en 3
19.45 – 20.15 Trimzwemmen voor senioren.
20:30 - 21:30 Theorieles

In de schoolvakanties en op officiële feestdagen wordt er geen cursus gegeven door onze brigade. Data waarop geen cursus gegeven wordt, staan aangegeven in de jaarplanning.

Wil jij ook een echte Junior Redder worden?

Junior Redder

Wanneer je begint met de Livesaving lijn van de Reddingsbrigade begin je (meestal) bij Junior Redder (Circa 6-10 jaar). Deze lijn bestaat uit 4 te behalen diploma's Junior Redder 1, Junior Redder 2, Junior Redder 3 en Junior Redder 4.

Bij de groepen Junior Redder ga je verder met wat je hebt geleerd bij de ABC diploma's. De nadruk ligt bij jezelf redden, vrij worden van nog eventuele watervrees en het verbeteren van bekende zwemtechnieken. Je gaat ook leren hoe je om moet gaan met bijzondere situaties in het water. Hierbij wordt kennis gemaakt met de hulp- en reddingsmiddelen die gangbaar zijn binnen de Reddingsbrigade. We leren je hoe de de reddingsmiddelen het beste kunt gebruiken, de vaardigheden die daarbij komen kijken en hoe je hiermee een droge redding (vanaf de kant/zonder zelf het water in te hoeven) uit kan voeren.

Heb je alle Junior diploma's behaald? Dan ben je officieel Junior Redder!
Verder leren? Dat kan! de volgende lijn is Zwemmend Redder.

Wil jij ook een Zwemmend Redder worden?

Zwemmend Redder

Zwemmend Redder (circa 10-14 jaar) is de tweede stap in de Lifesaving lijn. Deze lijn bestaat uit vier te behalen diploma's: Zwemmend Redder 1, Zwemmend Redder 2, Zwemmend Redder 3 en Zwemmend Redder4.

Nadat je hebt geleerd wat zelfredzaamheid in het water is ga je leren hoe je anderen redt met bijvoorbeeld reddingsmiddelen. Dat kan natuurlijk met hulp- en reddingsmiddelen van de kant (droge redding), zoals je al geleerd hebt. Maar soms zal je toch echt het water in moeten, of lig je al in het water en moet je te hulp schieten. Met de diploma Zwemmend Redden leer je hoe je een drenkeling benaderd en hoe je moet handelen. Samenwerking staat hierbij centraal, denk bijvoorbeeld aan; het zoeken van een drenkeling in onbekend water, de veiligheid waarborgen van zowel de redder als drenkeling tijdens een redding en hoe je moet handelen tijdens een ongeval.

Heb je alle 4 de diploma's behaald? Dan ben je officieel Zwemmen Redder!

Wil jij ook een Lifesaver worden?

Lifesaver

De Lifesaver wordt opgeleid om zelfstandig een verantwoordelijke redding uit te kunnen voeren. Hierbij maakt de Lifesaver zelf de inschatting om dit droog of nat te doen en welke hulp- en reddingsmiddelen hierbij gebruikt worden. Dit zijn de laatste diploma's binnen de Lifesaving lijn, met Lifesaver (Vanaf 14 jaar en ouder) heb je je diploma's aardig compleet. Deze lijn bestaat uit 3 te behalen diploma's: Lifesaver 1, Lifesaver 2 en Lifesaver 3. Er zijn ook 2 specialisaties: Lifesaver Open Water en Lifesaver Beach.

Ook ga je aan de slag met een stuk theorie uit het Lifesaver theorieboek. Alles wat je daarin leert wordt voor je examen schriftelijk getoetst bij Lifesaver 1 en 2, bij Lifesaver 3 wordt dit mondeling gedaan. Theorielessen worden gegeven op de zwemavonden zelf door onze instructeurs. Vanaf Lifesaver 2 ga je ook nog aan de slag met EHBO, een geldig diploma hebben is een vereiste om examen te mogen doen.

Zodra je alle diploma’s van dit gedeelte behaald hebt, ben je officieel Lifesaver!
Lifesaver Open Water en Beach zijn optioneel en niet verplicht voor de titel Lifesaver.

Als Lifesaver ben je opgeleid tot het volledig uitvoeren van een redding. Zodra je deze in de pocket hebt, kan je binnen de Wierdense Reddingsbrigade mee naar bewakingen. Hier ben je samen met de andere Lifesavers en Lifeguards verantwoordelijk voor de veiligheid van deelnemers en toeschouwers.