Strandwacht


Wanneer je de leeftijd van zestien jaar hebt bereikt en je beschikt over de volgende diploma's kun je in de zomermaanden strandwacht gaan lopen:

Ook vinden we het belangrijk dat je een aanpakker en teamplayer bent. Ervaring is natuurlijk ook nooit weg. En als je over andere relevante diploma's beschikt zijn we daar ook erg blij mee. Bovenstaande eisen gelden voor de strandbewaking West Zeeuws Vlaanderen. Uiteraard kun je er ook voor kiezen om elders langs de Nederlandse kust strandwacht te gaan lopen. De eisen zijn niet voor alle plaatsen gelijk. Wil je daar informatie over kun je dat altijd bij ons vragen!!

boot op strand

Het is gebruikelijk om vanuit de Reddingsbrigade Wierden strandwacht te gaan lopen in West Zeeuws Vlaanderen. Dit is altijd in het Pinksterweekend en in de zomermaanden juli en augustus. Er komen mensen van allerlei brigades en dat is heel gezellig. Veel mensen kennen elkaar al langer en zijn bevriend geraakt met elkaar. Vrienden die je heel goed kent omdat je soms lang en veel met elkaar optrekt. Je weet precies wat je aan elkaar hebt. Ook kan het zijn dat je spannende dingen met elkaar meemaakt. Hierdoor wordt de band tussen mensen vaak nog sterker.

Het werk bestaat voor een groot deel uit preventie. Dat wil zeggen voorkomen dat mensen verdrinken bijvoorbeeld. Of voorkomen dat mensen gewond raken. Daarnaast moeten we veel E.H.B.O. doen. Dit kan zijn een splinter uit een voet halen, of iemand die langs de palen geschaafd is verbinden. Het kan ook zijn dat iemand door te lang in de zon te hebben gelegen onwel raakt. Ook voor dat soort dingen moeten wij in actie komen. Een strandwachtdag kan er als volgt uitzien:

post

Kwart voor elf kom je op de post. De luiken moeten even open. Het weerbericht opvragen, en kijken welke vlaggen we moeten hangen om de mensen te adviseren. Alle posten moeten zich om elf uur inmelden bij de centrale post. De centrale post moet zich inmelden bij de alarmcentrale van Zeeland. Als we een ambulance nodig zijn dan kan dit ook via dealarmcentrale. Intussen heeft een collega al een pot koffie gezet. De boot moet stand by gezet worden. Het strand begint al erg vol te lopen. De eerste looppatrouille gaat erop uit. De Boot gaat het water in. Er komen meldingen van mensen die te ver gaan of te dicht bij de palen zitten. De eerste E.H.B.O. gevallen komen binnen. Iemand met een splinter in zijn voet. De volgende is iemand die gestoken is door een wesp. Hier ben je nog maar net mee klaar, komt er een moeder in paniek op de post omdat ze haar kindje kwijt is. De looppatrouille gaat op zoek. Gelukkig vinden ze het kindje al gauw. Er komt een melding van het strandpaviljoen. Er is iemand flauw gevallen. De boot gaat met spoed ter plaatse. boot op water Even afwachten wat de patrouille te melden heeft. Gelukkig viel het mee en bleek het een flauwte te zijn omdat de flauwgevallen persoon niet genoeg had gedronken en te lang in de zon had gezeten. De boot komt terug naar de post voor een wissel. Je gaat het water op. Je vaart langs de kust om te kijken of alles nog in orde is. Ondertussen waarschuw je mensen die te ver gaan of geef je ze informatie over de stroming. Je krijgt een melding van een surfer die niet meer op zijn plank komt. Als je bij de surfer bent blijkt dat hij materiaalpech heeft. Je moet hem terug brengen naar de kant. Zes uur al weer. De drukte op het strand begint nu minder te worden. Nog even varen en dan de boot op de trailer zetten. Aftanken en klaarmaken voor de volgende dag. Je gaat terug naar de post. Zeven uur, einde diensttijd. Alle posten melden zich uit. De centrale post meldt zich uit bij de alarmcentrale Zeeland. De dag zit erop. Even met de collega�s gaan zwemmen. Na het zwemmen misschien nog even een drankje drinken op het strandpaviljoen of direct terug naar de camping. Hier zijn al wat meer mensen en we gaan beginnen met koken. Als dit klaar is eten we met zijn allen. Macaroni vandaag. Als het op is snel even met zijn allen afwassen en dan?? Naar de film, karten of naar de kroeg.

strand

Geen dag is hetzelfde uiteraard. Maar leuk en leerzaam is het zeker!! Wil je meer weten? Je kunt altijd contact opnemen met ons.